onsdag 1 april 2009

Introduktionsutbildning för handledare


Fr.o.m. 1/1 2006 är det obligatorisk introduktionsutbildning för handledare och elever vid privat övningskörning.

För att godkännas som handledare ska Du
1. Ha fyllt 24 år
2. Ha ett giltigt körkort minst 5 år utfärdat av en EES-stat
3. Ha gått en introduktionsutbildning tillsammans med Din eller Dina elever.

En handledare får högst ha 4 elever, likaså får en elev inte ha fler än 4 utbildare med sig vid samma utbildningstillfälle.

Kursen är 3 timmar plus rast och kursplanen är uppdelad i tre moment

1. Körkortsutbildningens mål och innehåll samt regler för övningskörning
2. Planering och strukturering av övningskörningen
3. För trafiksäkerheten viktiga faktorer

En handledarbok där också Vägverkets kursplan står presenterad erhåller Ni, samt div. annat viktigt material.

Efter utbildningen erhåller Ni ett intyg som gäller endast för en elev och en handledare, om handledaren har flera elever ska ett intyg utfärdas för varje elev. Om eleven skall ha flera Handledare måste varje Handledare skicka in ett eget intyg. Handledaren skall skicka in en ansökan om godkännande som handledare vid privat övningskörning till Länsstyrelsen. Det gör man antingen elektroniskt via körkortsportalen eller genom att fylla i blankett. Ett intyg är giltigt i 5 år och gäller bara för den elev som handledaren har gått utbildningen tillsammans med. Varje intyg kostar 170 kr och betalas in till Länsstyrelsen via http://www.korkortsportalen.se/

Ett godkännande som handledare gäller tillsvidare förutsatt att körkortet inte återkallas. Du behöver inte ansöka om godkännande som handledare på nytt om elevens körkortstillstånd måste förnyas. Godkännandet som handledare står kvar även på det nya körkortstillståndet.

Om du kombinerar privat övningskörning med att ta några lektioner i trafikskola, så får Du den effektivaste och säkraste körkortsutbildningen.

LYCKA TILL!